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Best of November 2013

This month, we have selected the following dozen questions as the “Best
of November 2013” answered by the engineering staff as part of the
NFSA’s EOD member assistance program.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant
NFPA technical committees and through our general experience in writing
and interpreting codes and standards.  They have not been processed as
a formal interpretation in accordance with the NFPA Regulations
Governing Committee Projects and should therefore not be considered,
nor relied upon, as the official position of the NFPA or its Committees.

Question 1 – Sprinklers in Concealed Spaces

Can standard spray quick response sprinklers be used in a concealed
space (like an attic) even though they are not specifically listed for
concealed spaces?

Answer: Yes, as long as the space does not meet all of the following
criteria:

1.   The top of the space is horizontal (slope of 2 in 12 or less)

2.   The construction is combustible wood truss, wood joist, or bar joist
with a combustible upper surface

3.   The depth of the space is less than 36 inches from deck to deck
(for double wood joist construction, the 36 inches is measured from
the top of the bottom joist to the bottom of the upper joist).

If all of the three criteria above are present in the concealed space, then
section 8.15.1.6 of NFPA 13 would require the use of sprinklers that are
specifically listed for concealed spaces.

Question 2 – QR Area Reduction in Building with Different Ceiling
Heights

We are protecting a building that is all light hazard with varying ceiling
heights.   The most remote area has a ceiling height of 11-feet 8-inches,
but other portions of the building have 15 ft or 20 ft ceiling heights.  Are
we still permitted to apply the Quick Response design area reduction from
NFPA 13 due to the varying ceiling heights found in the building?

Answer: Yes.  It might be necessary to perform additional calculations in
the areas with a higher ceiling due to the fact that they might be
hydraulically more demanding even though they are not physically in the
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most remote portion of the building.

Question 3 – Plastic Pallets

Can the criteria of NFPA 13, Chapter 15 (solid piled and palletized
storage of Group A plastics), be used as an alternative to section 12.12
(Protection of Idle Pallets) to protect idle plastic pallets?

Answer: No.  The storage of idle plastic pallets must be protected in
accordance with section 12.12 (NFPA 13), titled Plastic Pallets. Even
though these pallets may be of a similar material to unexpanded Group A
plastics, Chapter 15 would not contain an appropriate level of protection
for this particular hazard. The reason for this is due to unique
configuration of pallets especially when they are stacked in piles.

As the annex states in A.12.12, stacks of idle pallets are one of the
greatest challenges to sprinklers. The undersides of the pallets create a
dry area on which a fire can grow and expand to adjacent pallets. This
process will continue until the fire bursts through the top of the stack. At
this point, it may not be possible for ceiling sprinklers to control this high
challenge fire. Due to the severe fire conditions possible with idle pallet
storage, the rules of section 12.12 are used to mitigate these challenges.

Question 4 – Low Pressure at High Point in System

We have been asked to evaluate a sprinkler system in a 50-year old 10-
story building with a static pressure of only 26 psi on the top floor so that
modifications to the system can be made.  Is this pressure acceptable? 
Will we be able to modify this system?

Answer: Without knowing more about the situation, it would be difficult to
answer.  There is a very good chance that this system was done as a
pipe schedule system in the 1960’s.  For light hazard occupancies, Table
11.2.2.1 in NFPA 13 references a minimum residual pressure at the top
level of sprinklers as 15 psi with a flow available from the water supply of
500 or 750 gpm.  With a static pressure of 26 psi, it is reasonable to
believe that a residual pressure of 15 psi would be available with a flow of
500 or 750 gpm from the water supply.  To know for sure, you would
need to know the residual pressure in the water supply (probably at the
street) at 500 or 750 gpm and then you would have to subtract the
elevation loss.  If the resulting residual pressure is at least 15 psi, the
situation would be acceptable, as long as the building is classified as a
light hazard occupancy. For ordinary hazard, Table 11.2.2.1 in NFPA 13
references a minimum residual pressure at the top level of sprinklers as
20 psi with a flow available from the water supply of 850 or 1500 gpm.  

Evaluating existing systems is always difficult from a legal perspective. 
Every code is slightly different in how it forces building owners to meet
newer code requirements when any renovation or modification work is
done.  If the system is a pipe schedule system, section 11.2.2.3(1) of
NFPA 13 would allow modifications to the existing pipe schedule system
as long as the pipe sizes required by section 23.5 were followed.  If you
wanted to hydraulically calculate the new portions of the system, you
could do that as long as the calculations showed that the new work would
meet the demand of the system with the given water supply.

Question 5 – Steeply Pitched Ceiling or Wall

We are installing a sprinkler system in a building with a steeply pitched
upper surface (20 in 12 pitch).  Do we need to space the sprinklers under
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this pitched surface like a sloped ceiling or can we consider this steeply
pitched surface a wall? 

Answer: There is no definition in NFPA 13 that would help determine
when a steeply pitched ceiling becomes a wall. However, NFPA 5000
(Building Construction and Safety Code) helps us out by defining a wall
as, “A component that has a slope of 60 degrees or greater with the
horizontal plane used to enclose or divide space.”

A 20 in 12 pitch has an angle of 59 degrees, so it would be considered a
sloped ceiling and you would have to space the sprinklers under it as you
would any other sloped ceiling. If the surface was slightly more pitched
(21 in 12) it would have a slope greater than 60 degrees and would be
considered a wall.

Question 6 – Use of FM Data Sheets

Can the FM Data Sheets be used in lieu of the NFPA standards for the
design and installation of a sprinkler system and its water supply?

Answer: Yes, as long as the Authority Having Jurisdiction recognizes the
FM Data Sheets as being equivalent to the NFPA standards or an
“alternate arrangement” to the NFPA standards under sections 1.5 or 1.6
of NFPA 13 (similar sections in other NFPA standards).

It really just comes down to whether the local AHJ agrees that the FM
Data Sheets have the same overall goals and objectives (or higher). 
Many AHJ’s do agree with this and allow the FM Data Sheets to be used
instead of the NFPA prescriptive requirements.  But we can’t speak for all
of them.

What we do usually warn people about with these discussions is that if
you are going to go down this road, you have to use the FM Data Sheets
in their entirety.  You can’t pick a few rules out of the FM Data Sheets
and then use NFPA standards for the rest.

Question 7 – Cooking Oil Storage Using NFPA 30

We are protecting the storage of cooking oil in accordance with Table
16.5.2.5 and Scheme “A” of NFPA 30 and we are wondering if in–rack
sprinklers and a barrier are required above the top 12 ft of storage or if
the ceiling sprinklers can handle the top two levels (12 ft) of storage.

Answer: A barrier and in-rack sprinklers are required above the top of
the storage.  Section 16.6.1.1 of NFPA 30 specifically says, “All liquid
storage shall be located beneath a barrier.”  Figures 16.6.1.1(a), (b) and
(c) show the barrier and in-rack sprinklers above the top of the storage.

The purpose of the ceiling sprinklers is to handle the excess heat from
the fire that gets up to the ceiling.  Even when the in-rack sprinklers
control the fire under the barrier, there is a chance that the fire can give
off enough heat to damage the ceiling if those sprinklers don’t open.  But
the ceiling sprinklers are not sufficient to deal with even two tiers of the
combustible liquids being protected using Scheme “A”.

Question 8 – High Pressure in Standpipe

Is the intent of NFPA 14 to prohibit fittings of Schedule 10, 30 & 40, either
threaded or roll grooved, in standpipe systems over 300 psi?
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Answer: No.   NFPA 14, Section 4.3 permits the use of fittings for higher
pressures as long as they are stronger than standard weight pattern
malleable-iron fittings.  The fittings need to be rated for the pressure that
will be in the system, but such materials are available.

Question 9 – Minimum Size of Combined Standpipe/Sprinkler Riser

Are we permitted to use 4 inch pipes in combined sprinkler/standpipe
systems?  A local engineer is interpreting NFPA 14 to require combined
sprinkler and standpipe piping to be a minimum of 6” in diameter.

Answer: Yes, 4-inch pipe is permitted as long as the hydraulic
calculations show that the system demand will be provided.  The section
that the engineer is probably looking at is NFPA 14 - 2013 section 7.6.2
(similar sections in earlier editions) which states, "Standpipes that are part
of a combined system shall be a least 6 in. (150 mm) in size."  However
the next section (7.6.3) goes on to state "Where a building is protected
throughout by an approved automatic sprinkler system ...., the minimum
standpipe size shall be 4 in. for systems hydraulically designed in
accordance with 7.8.1."

Section 7.6.2 is leftover from the days when standpipes were permitted to
be designed as pipe schedule systems.   The concept of pipe schedule
standpipe systems has been removed from the standard, so this section
is no longer really applies. Assuming the system is hydraulically
calculated and the building is fully sprinklered, the applicable section
would be 7.6.3 and the minimum allowed size of the combined standpipe
would be 4 inches.

Question 10 – Diesel Tanks for Multiple Pumps

Can multiple diesel fire pumps be supplied by a single diesel tank?

Answer: No.  NFPA 20 requires separate tanks for each diesel fire pump
in Section 11.4.2.4 (2013). In previous editions, this section was
combined with the separate fuel line requirement, but in the 2013 edition,
the separate tank and separate fuel lines were split into two (separate)
sections. 

Each diesel fire pump needs to be operable on its own. If a single fire
pump fuel supply is out of service, then another fire pump (in many
cases, the redundant fire pump) is available. If both fire pumps are
supplied by the same fuel tank and the fuel tank is jeopardized, then two
fire pumps would be out of service.

Question 11 – Unions in Fire Pump Sensing Lines

What is a ground-face union (discussed in section 4.30.4 of NFPA 20
with respect to the sensing line for a fire pump) and can they be made of
cast iron?

Answer: A ground-face union, in the context of NFPA 20, is a joint
holding a non-corrosive diaphragm at a right angle to the run of the pipe. 
The diaphragm will have a 3/32 inch hole in it. The purpose of the
diaphragm in the sensing line is to dampen pressure surges from the
pump/fire protection system so that the pressure switch in the pump
controller does not experience significant fast changes in pressure.  The
purpose of the small (3/32 inch) hole is to allow the pressure switch in the
controller to experience the drop in pressure associated with water being
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used in the fire protection system, so that the pressure switch can start
the pump.

NFPA 20, permits a ground-face union in a pump sensing line if the water
supply is so clean that you can guarantee that the small (3/32 inch) hole
will not get plugged by debris, sediment or pipe scale.  A cast iron union
would not be permitted in the pump sensing line as NFPA 20, Section
4.30.3, only permits non-corrosive materials to be used in the pump
sensing line.  The use of non-corrosive materials ensures that the small
hole will not get plugged by pipe scale.

Question 12 – Leaving Sprinklers Out of Computer Rooms

We have a client that is not comfortable with the idea of putting sprinklers
in their computer room.  If an alternative automatic fire-extinguishing
system is installed in a computer room, can the automatic sprinkler
system be eliminated?

Answer: It may be possible to eliminate sprinklers from that room with
the approval of the AHJ, but doing so would probably not be prudent.

NFPA 75, Standard for Fire Protection for Information Technology
Equipment, requires computer rooms in a sprinklered building to be
sprinklered (NFPA 75 (2013) 8.1.1).  Should your client decide to pursue
this exemption anyway, he or she should beware of potential unintended
consequences:

1.   NFPA 13 requires sprinklers to be installed throughout the building
except where omissions are specifically permitted (4.1).  As there is no
language in NFPA 13 that clearly permits sprinklers to be omitted in a
computer room, eliminating those sprinklers would result in a system that
would have to meet AHJ approval for a variance in order to be fully NFPA
13 compliant.  This could have insurance implications that should be
investigated.

2.   The International Building Code may allow another automatic fire-
extinguishing system as an alternative to required fire sprinkler systems,
but it does not accept them “for the purposes of exceptions and
reductions allowed by other requirements of this code” (see section 904.2
of the IBC and the IFC).  This could have implications on code “trade-
offs” (or as we like to refer to them, “trade-ups”) throughout the entire
building that should also be investigated.
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